Τα οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες ασθενείς

 

 


Η αρμονική σύγκλειση και το ελκυστικό χαμόγελο συνεπάγονται μία πληθώρα από οφέλη.
Ενδεικτικά...
 
Προλαμβάνει την τερηδόνα / ουλίτιδα / περιοδοντίτιδα
 
Τα ίσια και ευθυγραμμισμένα  δόντια διευκολύνουν τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής εφόσον καθαρίζονται πιο εύκολα και λειτουργούν ισορροπημένα. Τα στραβά δόντια καθιστούν πολλές φορές αδύνατη τη σωστή υγιεινή του στόματος με συνέπεια την εμφάνιση τερηδόνας και οδοντικής πλάκας. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται ανάμεσα στα στραβά δόντια εκτός από τερηδόνα προκαλούν και φλεγμονή των ούλων.
 Σε συνδυασμό με τις υπερβολικές ή έκκεντρες μασητικές δυνάμεις που δέχονται τα δόντια αυτά,  μπορεί να οδηγηθούν στην εμφάνιση περιοδοντίτιδας με έντονη φλεγμονή των ούλων, απώλεια οστού, υφίζηση των ούλων, ακόμα και σε απώλεια δοντιών.
 
Σωστή σύγκλειση

 

 


Η σωστή και ισορροπημένη λειτουργία των αρθρώσεων με τις οποίες κινείται η κάτω γνάθος εξασφαλίζεται μόνο αν υπάρχει αρμονική σχέση ανάμεσα στο άνω και κάτω οδοντικό τόξο.
Μια επιτυχημένη ορθοδοντική  θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή σύγκλειση, η οποία εξασφαλίζει: καλύτερη μάσηση και λιγότερες διαταραχές πέψης, ομαλότερη λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, λιγότερες προσθετικές αποκαταστάσεις στο μέλλον, προστασία των δοντιών από αποτριβές και τραύματα
 
και των ούλων από τραυματισμούς και αποτροπή υφίζησης των ούλων. Επαναφορά της φυσιολογικής κατάποσης σε ασθενείς με χασμοδοντία.
 

Αντικατάσταση χαμένων δοντιών (Προσθετική) και Ορθοδοντική


 
Αρκετά συχνά, γερά δόντια έχουν θυσιαστεί γιατί απλά δεν ήταν ευθυγραμμισμένα και εμπόδιζαν την κατασκευή και τοποθέτηση μίας αποδεκτής προσθετικής αποκατάστασης ή ενός εμφυτεύματος.

Με την ορθοδοντική στους ενήλικες μπορούν να ευθυγραμμιστούν τα “στραβά” δόντια-στηρίγματα και να δημιουργηθούν σωστοί χώροι, ώστε η προσθετική εργασία να εδράζεται καλύτερα.
 

 

Θεραπεία εγκλείστων δοντιών
  Μερικά δόντια δεν καταφέρνουν να ανατείλουν και μένουν εγκλωβισμένα στο κόκαλο, η παρουσία του δοντιού μέσα στο κόκαλο, ανάμεσα στις ρίζες των διπλανών δοντιών μπορεί να γίνει αιτία για την απορρόφηση αυτών των ριζών με αποτέλεσμα την απώλεια τους. Επίσης μπορεί να γίνει αιτία για την ανάπτυξη κάποιας κύστης μέσα στο κόκαλο.

Με την ορθοδοντική θεραπεία τέτοια δόντια μπορούν να μετακινηθούν στη θέση τους.
 


Αντιμετωπίζει την συγγενή έλλειψη δοντιών


 

                 

 
Με την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να μετακινηθούν τα δόντια του ασθενή και να καλυφθεί το κενό που υπάρχει  λόγω απλασίας κάποιων δοντιών του. Έτσι αποφεύγουμε την τοποθέτηση τεχνητού δοντιού.
 
Ομιλία - Ορθοφωνία
 

Η ορθοδοντική συμβάλει στη σωστή άρθρωση του λόγου. Προβλήματα άρθρωσης και ομιλίας συνδέονται στενά με ορθοδοντικά προβλήματα. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων συνιστάται η συνεργασία με λογοθεραπευτή.
 

Εμφάνιση-αυτοεκτίμηση
 
Η βελτιωμένη αισθητική του προσώπου με ένα όμορφο χαμόγελο είναι εφόδιο στην ομαλή κοινωνικοποίηση και βοηθάει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με ορθοδοντικά προβλήματα παρουσιάζουν συχνότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα σε σχέση με παιδιά που έχουν ίσια και υγιή δόντια.
 
Πρόληψη του τραύματος σε «πεταχτά δόντια»
 
Σε παιδιά με προεξέχοντα δόντια αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των πρόσθιων δοντιών μέχρι 45%. Με την έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί αυτός ο κίνδυνος να εξαλειφθεί.

 

   
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
MENU
 
Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό
Γ. Παπανδρέου 34,
2ος όροφος, Δράμα.
Λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού, εκτός Τετάρτης.
email  harh@otenet.gr


Ώρες λειτουργίας ιατρείου
Δευτέρα        9:00-13:30  και  17:30-20:30
Τρίτη             9:00-13:30  και  17:30-20:30
Πέμπτη          9:00-13:30  και  17:30-20:30
Παρασκευή   9:00-13:30 και  17:30-20:30
Ορθοδοντική θεραπεία για Παιδιά
Ορθοδοντική θεραπεία για Εφήβους
Ορθοδοντική θεραπεία για Ενήλικες