Περιορισμοί


 
Ηλικία
Η ηλικία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα. Σήμερα ολοένα και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντική.

Η ηλικία του ασθενούς ίσως τροποποιήσει τη μέθοδο θεραπείας.
 
Περιοδοντίτιδα
Εφόσον η περιοδοντίτιδα βρίσκεται σε ελεγχόμενο στάδιο και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα οδοντιάτρου ή περιοδοντολόγου,  δεν αποτελεί αντένδειξη για την ορθοδοντική θεραπεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει θεραπευτεί η φλεγμονή και να τηρούνται αυστηροί κανόνες στοματικής υγιεινής. Η κακή στοματική υγιεινή σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα αποτελεί αντένδειξη για έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας.

Ασθενείς με ιστορικό περιοδοντίτιδας που κάνουν ορθοδοντική πρέπει να παρακολουθούνται περιοδικά από τον οδοντίατρό τους.

Η ορθοδοντική μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσει συνθήκες για τον καλύτερο έλεγχο και την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας.
 

Χρόνια, συστηματικά νοσήματα

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με χρόνια και συστηματικά νοσήματα, όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, ενδοκρινολογικές, αιματολογικές διαταραχές κ.α. εφόσον αυτά έχουν διαγνωστεί και παρακολουθούνται από τον ειδικό ιατρό.
  Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού από τον ορθοδοντικό και η αξιολόγησή του. Εάν κριθεί σκόπιμο ο ορθοδοντικός  μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό πριν την έναρξη της θεραπείας.

Ορισμένα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ενδείκνυται να είναι ρυθμισμένα κατά την έναρξη της ορθοδοντικής.  Άλλα, όπως η οστεοπόρωση, ενδέχεται να επηρεάσουν το ρυθμό και το βαθμό στον οποίο θα μετακινηθούν τα δόντια, χωρίς  αυτό να αποτελεί αντένδειξη για ορθοδοντική υπό προϋποθέσεις. Τέλος σε περιπτώσεις που αφορούν  διαταραχές της πήξης του αίματος, βαλβιδοπάθειες και κάποιες καρδιακές παθήσεις χρειάζεται μια προληπτική φαρμακευτική αγωγή πριν από συγκεκριμένες ορθοδοντικές επισκέψεις, σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.


  Εγκυμοσύνη

Σκόπιμο θα ήταν να μην ξεκινά η ορθοδοντική το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με έντονες ενοχλήσεις κατά την περίοδο αυτή. Εάν μια έγκυος το επιθυμεί, μπορεί να ξεκινήσει ορθοδοντική εφόσον αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα τόσο της ορθοδοντικής θεραπείας, όσο και της εγκυμοσύνης.

Γυναίκες που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία
προσαρμόζοντας ορισμένες φορές τα χρονοδιαγράμματα στις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου. Οι ασθενείς αυτές πρέπει απαραίτητα να ενημερώνουν το θεράποντα ορθοδοντικό για την εγκυμοσύνη ακόμα και αν δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένη.
 
Σε κάθε  περίπτωση, ακτινογραφίες, εξαγωγές και άλλου είδους οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να προβλέπει το αρχικό ορθοδοντικό σχέδιο θεραπείας, αντενδείκνυνται πλήρως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επειδή οι έγκυες γενικά εμφανίζουν λίγο αυξημένη τάση για ουλίτιδα πρέπει να βουρτσίζουν επιμελώς τα δόντια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που έχει υποδείξει ο ορθοδοντικός.

 

   
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
MENU
 
Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό
Γ. Παπανδρέου 34,
2ος όροφος, Δράμα.
Λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού, εκτός Τετάρτης.
email  harh@otenet.gr


Ώρες λειτουργίας ιατρείου
Δευτέρα        9:00-13:30  και  17:30-20:30
Τρίτη             9:00-13:30  και  17:30-20:30
Πέμπτη          9:00-13:30  και  17:30-20:30
Παρασκευή   9:00-13:30 και  17:30-20:30
Ορθοδοντική θεραπεία για Παιδιά
Ορθοδοντική θεραπεία για Εφήβους
Ορθοδοντική θεραπεία για Ενήλικες