Κατάλληλη ηλικία
 
Είναι μύθος ότι η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνει στην εφηβεία ή ότι πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση όλων των μονίμων δοντιών για να αρχίσουμε μια ορθοδοντική θεραπεία.

Αυτή η λανθασμένη αντίληψη περιορίζει τις θεραπευτικές δυνατότητες που διαθέτει η ορθοδοντική και ο ορθοδοντικός αναγκάζεται να καταφύγει σε δυσκολότερες και πιο μακροχρόνιες θεραπείες όπως εξαγωγές δοντιών ή ακόμα και στην χειρουργική λύση όταν εγκατασταθεί μια ασυμμετρία ή σκελετική διαγναθική δυσαρμονία.

Γεγονός αποτελεί ότι η πρόληψη των προβλημάτων είναι η θεμελιώδης αρχή σε κάθε ειδικότητα της ιατρικής και της οδοντιατρικής. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να εξεταστούν από έναν ορθοδοντικό στην ηλικία των 7-8 ετών εκτός και εάν έχει εντοπιστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα νωρίτερα.

Μόνο έτσι θα προσδιορίσει ο ορθοδοντικός εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, τη σοβαρότητα του καθώς και το κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.


 


 
 
Από αυτήν την ηλικία ο ορθοδοντικός μπορεί να διαγνώσει προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων ή στην ανατολή των δοντιών και να παρέμβει κατάλληλα. Πολλές φορές, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε αυτήν ακόμα την ηλικία, ώστε να προλάβουμε την επιδείνωσή τους.
 
Η έγκαιρη διάγνωση συχνά συνεπάγεται την αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης, σε περιπτώσεις έντονων σκελετικών προβλημάτων. Και αυτό συμβαίνει γιατί μερικά ορθοδοντικά προβλήματα είναι ευκολότερο να θεραπευτούν αν αντιμετωπιστούν σε περιόδους έντονης ανάπτυξης και μεγάλης προσαρμοστικής ικανότητας των ιστών.

Οι γονείς, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της ανατολής των μονίμων δοντιών, που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12 χρόνων.
 
Ακόμα και όταν κατά την πρώτη εξέταση διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει λόγος για άμεση έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας, μπορεί να γίνει ένας προγραμματισμός για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει μια θεραπεία. Μέχρι τότε το παιδί μπαίνει σε πρόγραμμα παρακολούθησης.

Η ιδανική στιγμή για την έναρξη μιας αναγκαίας ορθοδοντικής θεραπείας δεν είναι δεδομένη. Διαφέρει από παιδί σε παιδί και εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων τους οποίους μόνο ένας ορθοδοντικός είναι σε θέση να εκτιμήσει και να προσδιορίσει το πότε πρέπει να παρέμβει για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
 

Γενικά η ορθοδοντική έχει χαρακτήρα προληπτικό, κατασταλτικό και επανορθωτικό.

    Προληπτική ορθοδοντική
  θεραπεία


Αφορά παιδιά περίπου 6-8 ετών, και έχει ως σκοπό την προσπάθεια πρόληψης δημιουργίας κάποιου μελλοντικού ορθοδοντικού προβλήματος. Αντιμετωπίζει προβλήματα όπως πρόωρες απώλειες των παιδικών δοντιών, την καθυστερημένη ανατολή δοντιών, καθώς  και τις κακές συνήθειες του παρατεταμένου θηλασμού του δακτύλου και της προώθησης της γλώσσας. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως είναι μικρή.
  Κατασταλτική ορθοδοντική   θεραπεία.

Αρχίζει συνήθως στην ηλικία 7-9 ετών και έχει ως σκοπό την καταστολή ενός προβλήματος το οποίο έχει εμφανιστεί και βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς με σκελετικά προβλήματα τα οποία παρεμποδίζουν την αρμονική αύξηση των γνάθων, με ασυμμετρία προσώπου  και τέλος  με οδοντικά ή άλλα προβλήματα τα οποία χωρίς την έγκαιρη αντιμετώπιση από τον ορθοδοντικό θα επιδεινωθούν.
    Επανορθωτική ορθοδοντική   θεραπεία.

Είναι η ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία, η οποία έχει ως σκοπό να θεραπεύσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα σε παιδιά ή ενηλίκους. Η έναρξή της αποφασίζεται από τον ορθοδοντικό, ανάλογα με το είδος του προβλήματος και το στάδιο της οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης του ατόμου.

 

 

   
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
MENU
 
Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό
Γ. Παπανδρέου 34,
2ος όροφος, Δράμα.
Λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού, εκτός Τετάρτης.
email  harh@otenet.gr


Ώρες λειτουργίας ιατρείου
Δευτέρα        9:00-13:30  και  17:30-20:30
Τρίτη             9:00-13:30  και  17:30-20:30
Πέμπτη          9:00-13:30  και  17:30-20:30
Παρασκευή   9:00-13:30 και  17:30-20:30
Ορθοδοντική θεραπεία για Παιδιά
Ορθοδοντική θεραπεία για Εφήβους
Ορθοδοντική θεραπεία για Ενήλικες